Atatürk'ün Eğitim Hedefleri - Ay Okulları
Ay Okullari Anaokulu
Gelecek Burada

Ay Okulları Blog

Eğitimde yenilikçi yaklaşımlar ve etkinlik duyuruları sunan, öğrenci ve veliler için ilham verici içeriklerle dolu olan blogumuz, eğitim dünyasında bir rehber olmayı amaçlıyor.

0

kişi sizinle beraber Ay'ı keşfediyor!

Başvuru Formu

Telefon ile ulaşın:

0212 609 26 08

Atatürk'ün Eğitim Hedefleri ve Halk Eğitimi Üzerine Düşünceleri

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, eğitimin milletimizin geleceği açısından ne kadar önemli olduğunu her fırsatta vurgulamıştır. Atatürk, yalnızca çocukların değil, aynı zamanda ebeveynlerin ve toplumun diğer fertlerinin de eğitilmesi gerektiğine inanıyordu. Atatürk'ün bu konudaki görüşlerini şu sözleriyle özetleyebiliriz:

“… Eğitim hedeflerimize yalnız çocuklarımızı yetiştirmekle varamayız. Çocuklar geleceğindir, çocuklar geleceği yapacak adamlardır, fakat geleceği yapacak olan bu çocukları yetiştirecek analar, babalar, kardeşler hepsi şimdiden az çok aydınlanmalıdır."

Atatürk, çocukların ülkenin geleceği olduğunu, ancak bu çocukları yetiştirecek ebeveynlerin ve toplumun da eğitimle aydınlanması gerektiğini belirtmiştir. Bu düşüncelerle, halk eğitiminin önemine değinmiş ve klasik okul eğitiminin ötesine geçerek geniş kitlelere ulaşacak bir eğitim sisteminin gerekliliğini savunmuştur:

“İşte bu nedenle klasik okul eğitimi dışında, yığınlara devamlı ve Türkiye’nin ilerleyiş yollarına uygun bir halk eğitimi vermeyi önemli görüyoruz. Bu hizmet için çalışan halkevlerini devlet imkân elverdiği kadar koruyacaktır."

Köylerde eğitimin önemini de vurgulayan Atatürk, köylülerin eğitiminde görsel ve pratik yöntemlerin daha etkili olduğunu belirtmiştir. Köylüye ulaşmak için çeşitli basılı materyallerin kullanılması gerektiğini ifade etmiştir:

“Köylüye gelince, köylüyü yetiştirmek için böyle sözlerden, kitaplardan ve okullardan ziyade, köylünün gözle görebileceği şeyleri vücuda getirmek ve bir an önce göstermek lazımdır. Onu da yapacağız. Okullardan başka gazeteler, küçük dergi ve broşürler yapacağız. Okullardan başka gazeteleri, küçük dergi ve broşürler köylere kadar yayınlanıp ve dağıtılmalıdır."

Eğitim sisteminde sürekliliğin ve istikrarın önemine de değinen Atatürk, bakanların eğitim politikalarını sürekli değiştirmesinin olumsuz etkilerine dikkat çekmiştir:

“İktidar mevkiine geçen her bakan kendine göre bir program yapıyor, onu tamim ediyor. İcaplarının tatbikine çalışıyor. Bir süre sonra başka bir bakan geliyor onu beğenmiyor, başka bir program uygulatıyor… İşte artık buna bir son vermeliyiz. Bilgi ve deneyim sahibi kişiler bakanlığa yardım etmeliydi."

Kaynakça:
Mustafa Kemal / Yılmaz Özdil
Atatürk ve Çocuklar / Cemil Sönmez
Ataname / Prof. Dr. Cihan Dura

Atatürk
Eğitim hedefleri
Halk eğitimi
Türkiye Cumhuriyeti
Çocuk eğitimi
Eğitimde istikrar
Halkevleri
10 Yıllık Deneyim

Şimdi Aya Adım Atın!

avatar

Üyelik ve Sertifikalarımız