OKUL DOKTORUMUZ UYARIYOR

Unutulan,yaptığı salgınlarda çok sayıda çocuk ölümlerine sebep olan,yaygın aşılanma ile bu ölümlerin önüne geçilen,
ikibinli yıllarda neredeyse eradike edilecek düzeye inen, ancak son aylarda vak'a sayılarında artma gördüğümüz bir hastalık (KIZAMIK):

Anne kızamık geçirmiş ise bebek en az bir yıl bu hastalığa karşı korunuyor.
Yeni aşi stratejisi,dokuz ve onikinci aylarda çocuğu aşılamak ve daha sonra dört ile altı yaş arasında tekrar bir doz hatırlatma aşı uygulaması
Solunum yolu ile (öksürük,aksırık) ile geçiyor.
Kuluçka dönemi ortalama iki hafta ,ateş,burun akıntısı,gözlerde kızarıklık ve öksürük ile başlar.
Bir yaş altı ve aşısız bebekler ile immun sistem bozukluğu olan ve immun sistemi baskılayan ilaç kullananlar ve gebelik sürecinde
hastalık çok ağır ve bazen öldürücü oluyor.
Bütün vücutta yaygın makülo- papüler(döküntü) oluyor,ağız içinde Koplik lekesi denilen çok özel bir döküntü teşhis için çok spesifik ve önemli.
Ateş düşüp döküntüler oluşur ve tekrar ateş yükselir ise (Orta kulak iltihabı,zatürree ve menenjit gibi olasılıklar düşünülmeli.
Ülke aşı oranımız iyi, ancak düzensiz göçler ve aşısız bireyler vak'a sayısını arttırıyor.
Okul öncesi iki aşı yapılan çocuklar önemli ölçüde korunurlar.
Korunma solunum yolları ile bulaşan hastalıklardaki gibidir.
YİNE SÖYLÜYORUZ ERGEN DÖNEMİ AŞILANMASI ÜLKEMİZDE ÖNEMSENMELİ VE KIZAMIK AŞI UYGULAMASI YAPILMALIDIR.

Dr. Osman Ayataç
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı